Grote Galanga - Laos  

 Alpinia galanga L.

Verse (jonge) laos

Plakjes gedroogde laos


Verkrijgbaar:

In de meeste supermarken:

Laospoeder (bij de Oosterse kruiden).

Toko: (Plakjes) gedroogde wortel, soms verse wortel.

 


Toepassing (in, op of met):

Indonesie, Maleisie, Cambodja, Vietnam, Thailand:

Bouillon - soepen - kerrie - groenten - stoofgerechten (vlees, vis en gevogelte).


Specialiteiten: 

IndonesiŽ: Boemboe Bali, rendang.

 

Info:

Met galangawortel  wordt - in culinaire recepten - de wortelstok van de grote galanga bedoeld. Deze 'wortel' is in Nederland vaak bekender onder de Nederlands / Indonesische naam Laos


Smaak:

Verse (jonge) laos-wortel  is fruitig, licht gemberachtig van smaak en verspreidt een frisse geur.

Gedroogde laos-wortel en laospoeder hebben een warme, kruidige, milde gembersmaak met (volgens sommigen) een vleugje kaneel. 


Gebruik: 

Verse laos-wortel (alleen indien nodig) schillen, vervolgens raspen of in dunne plakjes snijden. 

Laospoeder is klaar voor gebruik.

Plakjes gedroogde laos-wortel eerst overgieten met (een klein beetje) kokend water en 30 minuten laten weken voor gebruik (dit is niet nodig voor gerechten die lang gestoofd of gekookt worden).


Vervanging:

1 volle theelepel laospoeder = 2-1/2 centimeter gedroogde wortel

(in noodgevallen) 1 theelepel laospoeder -----> 1/2 theelepel gemberpoeder (djahť). 

De smaak van verse laos-wortel en gedroogde wortel of laospoeder is niet identiek Ze zijn daarom volgens fijnproevers - zeker in Thaise  gerechten - onderling niet uitwisselbaar.

 


Naam: 

Andere Nederlandse namen voor Laos* zijn: Galgant, Galigaan en Lengoewas (een verbastering van de Maleisische namen Lengkuas / Langkwas).

 

*Weetje:  

Het is - om verwarring te voorkomen - aan te bevelen om (in plaats van galangawortel) de naam laos te gebruiken, want er zijn plantkundig gezien namelijk ook nog andere 'galangawortels' die als medicinaal- of keukenkruid gebruikt worden, ťťn ervan is Kentjoer.

 


Plant:

Een vaste plant, met dikke vertakte wortelstokken waaruit langwerpige bladeren en bloemstengels met trossen witte bloemen groeien die wel 1 tot 1-1/2 meter hoog kunnen worden. Laos is verwant aan gember. 

Groeit in:

Zuidoost AziŽ, vooral in Thailand, China, MaleisiŽ en IndonesiŽ, Japan en de Cariben. 

Vermeerderen: De wortelstokken in stukken verdelen en stukken wortelstok opnieuw planten.

Oogst:  

Na enkele jaren groei worden de planten opgegraven en de wortelstokken in stukken verdeeld. In de landen van herkomst worden de laos wortels vaak vers gebruikt, maar laos wortels worden ook wel gedroogd gebruikt. Voor export zijn ze dan meestal in plakjes gesneden of tot poeder vermalen. 

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips Homepage'