Kervel (gewone)  (Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm.)

Kervel


Bruikbaar deel: Blad.


Verkrijgbaar:

Niet algemeen in:

Kruidenwinkels: 

Gedroogd blad. 

Grote supermarkten: 

Soms vers (zomers) of diepvries.

Zomers in tuincentra etc. : Planten in pot.


Toepassing (in, op of met):

Soep (tomaten - diverse vis en groentesoepen) - dressing - sauzen - salades - eieren (omelet, soufflé) - verse kaas - kruidenboter - vullingen (voor vlees, gevogelte, etc.) - vis - groenten (doperwt, aardappelen, tomaten).


Specialiteiten:

Nederland:

Kruudmoes (Twents streekgerecht)

Europa: Kervelcrèmesoep

Info: 

Er zijn twee soorten kervel die als keukenkruid gebruikt worden: 'Gewone' kervel (hieronder beschreven) en Roomse kervel (klik daarvoor hier).


Smaak: 

Fris, houdt het midden tussen peterselie en anijs. 


Gebruik (bij voorkeur vers, door drogen verliest kervel veel smaak).

Blad: Wassen, drogen en fijn snijden. Voeg kervel pas op het laatst aan warme bereidingen toe, door (lang) koken gaat de smaak verloren.

Gedroogd kervelblad: Gebruiken zoals het is.


Vervanging:

5 eetlepels kervel <-----------> 4 eetlepels Roomse kervel + 1  eetlepel peterselie.

(in noodgevallen) kervel -----> (1/2 hoeveelheid)  peterselie (of meer naar smaak).


Naam: In Twente wordt kervel vaak Moeskruid genoemd.


Plant:

Een tweejarige plant die maastal als éénjarige geteeld wordt voor het blad dat jong geoogst moet worden. Kervel is familie van de worteltjes, wat goed te zien is aan het sterk vertakte blad. Kervel bloeit het tweede jaar met witte schermbloemen.

Groeit inheems in: Voornamelijk  Zuid - Oost Europa en West Azië. 

Vermeerderen: Zaaien.

Oogst: Blad.


Let op:  Eet bij twijfel nooit iets wat op kervel lijkt en dat wel eens geen kervel kan zijn: Er zijn veel planten die er op lijken en enkele daarvan zijn zeer giftig. 

Sommige look-a-like's smaken zo vies dat niemand het in z'n hoofd haalt om ze te eten, maar anderen zijn dat niet en daaronder zijn er die zelfs in kleine hoeveelheden dodelijk zijn. 

Weer andere zijn totaal onschuldig, zoals bijvoorbeeld het Fluitekruid - dat (vooral in het noorden van) Nederland in grote getale zomers in de bermen groeit - en de Roomse kervel, een keukenkruid dat net zo te gebruiken is als gewone kervel.

Weetje:

Eén van de giftige - op kervel lijkende - planten is de dolle kervel (de wetenschappelijke naam is Chaerophyllum temulum) die - weliswaar giftig is - maar te zwak om (gezonde) mensen te doden. 

De dolle kervel komt aan z'n naam omdat vee - dat er (voldoende) van gegeten heeft - suf wordt en zich gedraagt als zwabberende dronkaards.

Dolle kervel wordt vaak in verband gebracht met de filosoof Socrates,  die in het jaar 399 voor Christus om het leven kwam omdat hij tot de 'gifbeker' veroordeeld was.

Maar dat is niet correct, het was het sap van de Gevlekte Scheerling (Conium maculatum) die door de oude Grieken voor de voltrekking van een doodvonnis gebruikt werd. (Gevlekte Scheerling bevat het gif coni-ine dat het zenuwstelsel aantast en in kleine hoeveelheden al dodelijk is).

Jonge planten en het blad van de giftige Gevlekte Scheerling lijken erg op kervel.

 

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips - Homepage'