Nigelle (Narduszaad)  Nigella sativa L.

Het keukenkruid Nigelle 

Zaad - ware grootte is circa 2 millimeter (lang).

Groene juffer (N. Damascus)


Bruikbare delen: Zaden.


Verkrijgbaar in:

Sommige goed gesorteerde kruidenwinkels: Zaad.


Toepassing (in, op of met):

Brood, groente gerechten.

 

 

 

Info:

In het Midden oosten en Turkije wordt Nigelle-zaad - net als sesamzaadjes - vaak gebruikt op brood, in India wordt het zaad veel gebruikt in kruidenmengsels.


Smaak: 

Verse zaden zijn wat peperig, gedroogde iets bitterzoet met een aroma dat wat op oregano lijkt. 


Gebruik: 

Hele zaden (zoals ze zijn) op brood.

Voor gebruik in gerechten de zaden even kort te roosteren om de smaak vrij te maken (in een droge koekenpan). Indien gewenst kunnen ze daarna nog fijn gemalen of gevijzeld worden.


Vervanging:

Nigella ----- zuinig -----> Oregano, komijnpoeder (= djinten) of komijnzaad.

Op brood: Nigella ------> Sesamzaadjes.


Naam:

De Nederlandse naam Narduszaad is weinig of niet bekend, het zaad wordt doorgaans Nigelle (zaad) genoemd.

In Engelstalige gebieden met veel IndiŽrs wordt vaak de Hindoestaanse naam kalonji gebruikt. 

In Amerika noemt men het vaak charnushka (een verbastering van chernushka uit het Russisch - het zaad en de naam zijn naar Amerika meegebracht door immigranten).

Er worden ook nog andere namen voor Nigelle gebruikt zoals:

Zwart uienzaad (omdat het wat vorm betreft op uienzaad lijkt) en zwarte komijn (een vertaling van het  Engelse 'black cumin'). Dit is ververwarrend, want komijn en ui zijn niet verwant aan nigelle.


Plant:

Nigelle is een eenjarige plant, met fijn vertakt blad en witte bloemen. De plant wordt circa 40 - 60 centimeter hoog en heeft grote zaaddozen met daarin talrijke pikzwarte zaadjes met scherpe hoeken. 

Komt voor in:

Het midden oosten en AziŽ van Egypte tot India, maar wordt voornamelijk verbouwd in Turkije, SyriŽ en Egypte.

Vermeerderen: Zaaien.

Oogst: Zaadjes (ze worden gedroogd als keukenkruid gebruikt en er wordt olie uit geperst, de zaadjes bestaan voor zo'n 40 % uit olie).


Weetje:

Het keukenkruid nigelle is familie van de groene juffer (Nigella damascus), een veel voorkomende ťťnjarige tuinplant met blauwe of witte bloemen die zichzelf makkelijk uitzaait.  Ze worden vaak als  droogbloemen gebruikt omdat ze zulke mooie bolle zaaddozen hebben. 

Het keukenkruid en de tuinplant hebben hetzelfde fijn vertakte blad en lijken als twee druppels water op elkaar,  maar als ze bloeien is de groene juffer ( ook de witte variant) makkelijk te onderscheiden van het keukenkruid nigelle:  Aan de bloemen van de groene juffers zit een bos fijn vertakt groen blad, de bloemen van het keukenkruid nigelle zijn veel 'bloter' en hebben dat niet. 

Groene juffers zaaien zichzelf makkelijk uit.

De zaden van groene juffers hebben weinig smaak en worden niet als kruid gebruikt.

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. ' De Kooktips Homepage' aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciŽle rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'De Kooktips-Homepage'