Roze peper    Schinus Terebinthifolius en Schinus Molle

Verkrijgbaar: 

Vaak alleen in delicatessen- of kruidenwinkels: Gedroogde roze peperkorrels


Toepassing (in, op of met):

Vis - verse kaas - salades


Herkomst:

Roze peper komt van origine van het Franse eiland Réunion dat in de 18e eeuw de naam van het koningshuis Bourbon droeg. 

Tegenwoordig wordt er ook veel roze peper in Madagaskar verbouwd. 

In Amerika leveren vooral Peru en Brazilië veel roze peper.

Info & Smaak: 

Roze peper is een buitenbeentje onder de 'pepers' en heeft eigenlijk een rare naam gekregen:

Het is om te beginnen geen 'echte' peper zoals witte of zwarte peper. Het zijn de besjes van een boom die verwant is aan de pistache nootjes en de cashewnoten.

Roze peper is (gedroogd) ook niet roze maar hooguit donker rozerood, vaak gewoon rood en soms zelfs bruinrood. 

Bovendien heeft roze peper ook al geen pittige pepersmaak maar een warm aromatische, bijna zoete, slechts licht pikante smaak (de onregelmatige pitjes die er in zitten zijn wel enigszins pittig maar lang niet zo heet als echte peper).

Uit bovenstaande blijkt dat het enige wat roze peper met echte peper gemeen heeft de grootte en vorm van de korrels is. 

Toch wordt roze peper vaak verward met rode peper. Waarschijnlijk omdat roze peper vaak - in plaats van de zeldzame en duurdere rode peperkorrels - gebruikt wordt in mixen met witte, groene en zwarte peperkorrels*.

Tip: Roze peper is makkelijk te herkennen want het papierachtige velletje zit niet strak (zoals bij echte peper) maar losjes om de kleinere pit.

(Zie voor meer info over rode peperkorrels: Echte peper - (Klik hier ) )


Gebruik:

Doorgaans heel of grof gemalen. 

De smaak komt alleen tot z'n recht  in gerechten die weinig of geen andere kruiden bevatten. Daarom wordt roze peper vaak alleen voor de kleur gebruikt: *In de hierboven genoemde mixen overheerst de echte peper de smaak van de roze peper volledig.


Naam:

Roze peper is in de handel als: Roze peper, Bourbon peper, Braziliaanse peper, Peruaanse peper, Poivre des Bourbon (peper van Bourbon) en poivre de la Réunion (peper van Réunion).

Hoewel deze pagina met veel zorg is samengesteld, kunnen er fouten in staan. De auteur aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele schade, ontstaan door het gebruiken van informatie op deze pagina. Het auteursrecht (copyright, ©) en alle andere van toepassing zijnde commerciële rechten, zijn onverkort voorbehouden aan 'de Kooktips-Homepage'.