Rozemarijn

 Rozemarijn  Rosmarinus Officinalis L.
Bruikbaar deel: Blad.


Verkrijgbaar:

Algemeen (supermarkt): 

Gedroogd, soms vers of planten in pot.

Zomers in tuincentra etc. : Planten in pot.


Toepassing (in, op of met):

Bouillon – soepen – sauzen – salades – kaas (verse, gemarineerde geitenkaas, feta) – eieren (gevulde, roerei ) – geroosterde en gegrilde gerechten (vis, vlees, gevogelte, wild), gehaktbrood, groenten ( doperwten), paddestoelen, aardappelen (gebakken) – gebak (in taart met fruit of noten).


Specialiteiten:

Italië: Kastanjetaart.

Smaak: Sterk aromatisch, harsachtig en heel licht bitter. 


Gebruik:

Verse takjes: 

Wassen, in z’n geheel meestoven of koken en voor consumptie verwijderen of de blaadjes van de takjes plukken en kleinsnijden (de blaadjes zijn in z’n geheel voor de meeste gerechten te stug).

Weetje:

Rozemarijn is één van de weinige kruiden die goed bestand is tegen (lang) verhitten. Ook bakken in hete olijfolie (samen met bijvoorbeeld aardappelen of groenten) is goed mogelijk.

Tip: Gooi snoeiafval van rozemarijn (of een doodgevroren plant) niet weg, gebruik het bij het barbecuen (in de hete as leggen).


Vervanging:

Let op: Gedroogde rozemarijn is (in tegenstelling tot de meeste andere kruiden) vaak sterker van smaak dan verse rozemarijn. 1 eetlepel verse rozemarijn <—- circa —–> 1 theelepel gedroogde  rozemarijn.

Rozemarijn (in noodgevallen) ——-> tijm of salie.


Naam: Andere namen voor Rozemarijn zijn Rosmarijn, Elfenblad, Wierookkruid en Zeedauw.


Plant:

Een struikvormige, vaste plant, kan tot 2 meter hoog worden. Hoewel er nog al eens beweerd wordt dat deze plant in Nederland winterhard zou zijn, is het aan te raden om rozemarijn in een grote pot te kweken en ‘s winters binnen te zetten in een vorstvrije ruimte.

Groeit in:

Warme gematigde streken: Zuid Europa, Zuidwest Azië, Noord Amerika.

Vermeerderen: Zaaien, stekken.